torstai 23. huhtikuuta 2009

Ret Marut: s/t LP

Ret Marut: s/t LP (Kumibeat, GULP 1, 1984)

Ret Marutin ainokaiseksi julkaisuksi jäänyt pitkäsoitto ei ole ollenkaan helposti lähestyttävä levy. Kolkko tunnelma - joka ei ensi alkuun juurikaan tarttumapintaa tarjoa – yhdistettynä vokalistiin, joka omaa tiettyjä ärsytyskynnyksen ylittäviä maneereja, ovat olleet omiaan pitämään tämän levyn pölyn peitossa. Lopulta kävi kuitenkin niin, että tämähän paljastuikin aika mainioksi levyksi. Mahtipontiset vokaalit sopivat tähän oikeastaan kuin mora vatsaan, ja kappaleistakin löytyy kaikenlaista pikkukivaa, kun vaan jaksaa aikansa höristellä korviaan. Aikalaisistaan Ret Marut erottuu sillä, että vokalistin lisäksi levyn ehdotonta pääroolia vetää rumpali, mikä ei tässä tapauksessa ole ollenkaan huono asia.


Levyn tekstit sopivat kappaleiden tunnelmaan oikein passelisti, vaikken minä tietenkään mistään mitään ymmärrä. Runoilijanakin tunnetun kitaristi/biisintekijä Kai Raumosen lyyrinen anti on paikoin oikein tunnelmallista, mutta toisinaan pakkaa väkisinkin punastuttamaan. Tässä vaiheessa joku saattaa ihmetellä, että lieköhän tämä nyt kovinkaan hedelmällistä, saati sitten reilua lällätellä yli 25 vuotta vanhoille teksteille. Asia on nyt kuitenkin niin, että on rikoksia, jotka eivät koskaan vanhene. Hyvinä esimerkkeinä tämänkaltaisista rötöksistä toimikoot murha, ja säe: ”kevät viilsi ranteensa”.


Lopuksi vielä erikoismaininta täysin vituralleen menneestä ratkaisusta kappalelistojen suhteen. Etiketissä, levypussissa ja takakannessa olevat biisien nimet ovat joka kohdassa merkitty eri tavoin. Näin ollen esimerkiksi kappale, joka on etiketissä nimeltään ”murhaajan päiväkirja” on levypussissa nimeltään ”spleen”, joka on taas merkitty takakanteen a-puolen ensimmäisen kappaleen nimeksi, vaikka sen nimi on levypussissa ”ruusujen aika” ja etiketissä ”Kuka villitsee nuorison”. Huh. Tämähän on kuin yrittäisi kryptata jotakin gematrista salakirjoitusta luomiskertomuksesta.


English summary: Drum driven (can you say like this?) gothrock with sometimes irritating female vocals. It requires some time to get into, but after that its actually pretty good! This was their only release.


1. Kuka villitsee nuorison

2. Kristalliyö

3. Pohjalla

4. Kadoksissa

5. Murhaajan päiväkirja

6. Surusilmä

7. Beatnik

8. Askeleet yössä (Öinen katu)


Lataa levy täältä: http://www.zshare.net/download/59072919cdc8fef8/

6 kommenttia:

Gumby kirjoitti...

No voi jestas! Juuri sain hommattua toivelevylistan omaan blogiini, ja heti sieltä poistui yksi levy! Kiitos paljon!

Hienoa että olet palannut tämän blogin pariin pitkän tauon jälkeen, minulla olikin jo aika yksinäinen olo.

Ret Marut - synkistelymusaa sieltä oudoimmasta päästä. Jostain syystä minulla oli vaikeuksia keskittyä sanoituksiin, mutta se nyt on muutenkin perusvika meikäläisen kohdalla :) Johtuikohan tässä tapauksessa enemmän laulajattaresta vai noista elefanttirummuista vai molemmista, mene tiedä. Jännä levy joka tapauksessa.

Kai Raumosen tuotantoa tulee FinnArcticiin ja PirateBayhin piankohta lisää.

Jari Nikkola kirjoitti...

Tämä oli livenä erittäin toimiva pumppu. Tuo levy dokumentoi sitä puolta... kohtuullisesti. Raumosen runoja löytyy myös palkitusta "Ruukkubasso" -kirjasta, jos sitä ei aiemmin mainittu. Kaitsulta taisi olla AD:llakin (toinen postpunk-legenda Turusta, varhaisen industrialin hengessä tosin enemmän) joitain tekstejä.

Anonyymi kirjoitti...

Wau! I used to Love this record in Finland 1986? Musta Paraati, Geisha, Ret Marut, Lepakko, Rumba lehti, etc. This album is surprisingly good, very powerful ,very arty. If you like PIL, Rapture, etc, you might like Ret Marut. I think they were from Turku, Finland and this was their only *ever* released record?

Jari Nikkola kirjoitti...

Although their drummer Turku based, Ret Marut came from Kaarina, some 10 km from Turku. Great band.

Anonyymi kirjoitti...

Pirun hyva levy! Suomessa ei ollut tohon aikaan muuta kun Popedaa ja Eppuja. Sitten alko Rumba lehti 1984 ja asiat lahti rullaan. Miettinen oli aika guru ja aloitti "Kumibeat" lafkan.

N. de la Crux kirjoitti...

Would you please re-up this?